top of page

Рада, Ейми и Петя създават 5new, за да направят изкуството достъпно

Ейми Чапман, внучката на Йова Раевска, е част от проекта

 

Уникална дигитална платформа представя изкуството на български художници и дава възможност да се купят техни картини от всяка точка на планетата. 5new е ново уебпространство, което всеки месец показва творби на специално селектирани 5-има автори от последните поколения и дава смел поглед към            съвременното изкуство.

 

Мотото на проекта е „Изкуство отвъд правилата“, а създателките изпълват със смисъл всяка дума от този слоган. 5new е по идея и реализация на Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова, които, следвайки своята лична легенда, се срещат в Нидерландия. (Още за тях вижте по-долу.)

Рада е приятната изненада в артистичните среди и на нея се приписват някои от най-интересните проекти като художник. Ейми е внучката на една от най-изтъкнатите художнички керамички – Йова Раевска, и носи изкуството в кръвта си. А Петя е човекът, зад когото стоят впечатляващи изложби, подредени по време на работата ѝ като куратор и галерист.

И трите се съгласяват, че решението за обща работа се е случило за една искра време, но явно достатъчна за реализация на амбициозното начинание. Обединява ги вярата, че изкуството повишава качеството на живот и че има смисъл да се отдели специално внимание на родните  съвременни художници. Рада, Ейми и Петя ясно разбират, че в България арт пазарът е силно ограничен, затова приемат провокацията да създадат пространство, достъпно от всяка точка на планетата, и да поканят в него всеки месец нови 5 имена. Сред представените до момента автори са: Десислава Унгер, Емануела Ковач, Йонко Василев – YO\KO, Стефан Божков, J.PANK, Росен Марковски, Силвия Радева и още от възпламеняващите представители на актуалния щрих.

PINKcloud

PINKcloud

traveling art installation

Vitamin D

Vitamin D

Arosita gallery

Illumination

Illumination

art auction on 5new.org

RedRoom

RedRoom

Installation/Venice Biennale

Con-fusion

Con-fusion

Art Video

Vaginale

Vaginale

Vienna Feminist Festival

Ne Me Quitte Pas

Ne Me Quitte Pas

paintings

Alter Ego

Alter Ego

My Alter Ego

Inspire Me

Inspire Me

Hidden work

One year of resistance

One year of resistance

group exhibition New York

bottom of page